Enerji Sektörü Çözümleri
Gaz Türbinindeki Yanma Kararsızlığını
İzlemek İçin Sensörler
Akustik Salınımları Türbin Bileşenlerinde Hataya Yol Açmadan Tespit Edin
50 yılı aşkın süredir PCB, gaz türbini pazarı için yenilikçi sensörler ve ölçüm sistemleri tasarımı ve üretimi gerçekleştirmektedir. Bu uzun süreçte sahip olduğu uzmanlık ile dinamik yanma ölçümü ve türbin motoru izleme için endüstrinin en zorlu gereksinimlerini karşılayan sensörler geliştirdiler. Artan yakıt verimliliğine ve daha düşük egzoz emisyonlarına doğru hareketle, günümüzün gaz türbinli motorları teknolojik yeniliklere dayanmaktadır, ancak bu durum aynı zamanda potansiyel sorunları da beraberinde getirmektedir. PCB, akustik salınımları hasara neden olmadan önce belirlemek ve düzeltmek adına bir gaz türbininin yanma dinamiklerini izlemek için çok çeşitli basınç ve titreşim sensörleri sunar.
Rüzgar Türbinleri için İzleme Sensörleri
Rüzgar türbinlerinin kalıcı kurulumu ve testi için enstrümantasyon
Dünyanın en büyük rüzgar türbin sahalarından bazıları, güvenilirliği artırıp ve arıza süresini azaltarak rüzgar türbini operasyonlarını optimum performansta tutmak için IMI Sensörlerine güveniyor. PCB®’nin geniş endüstriyel sınıf sensör yelpazesi, yeni ve mevcut rüzgar türbinlerinde titreşimi, gerilimi, torku ve gürültüyü ölçerek bu sistemlerin çalışma sağlığını izlemek için çok önemli olan ölçümler sağlar.
Nükleer Santrallerin İzlenmesi için Sensörler
Nükleer Enerji Koşulları İçin Radyasyonla Sertleştirilmiş Sensörler
PCB®'nin yük çıkışlı ivmeölçerleri, uygulanan ivme ile orantılı olan bir elektrostatik yük sinyalini doğrudan vermek için piezo algılama elemanları kullanır. Charge tipi (yük çıkışlı) ivmeölçerler, entegre sinyal şartlandırma elektroniği içermez. Charge tipi ivmeölçerlerde yerleşik hiçbir elektronik bulunmadığından, nükleer enerji ortamlarında radyasyon maruziyeti altında hasar almadan çalışabilirler.
Soğutma Kuleleri ve HVAC Sistemlerinin
İzlenmesi için Sensörler
Soğutma Fanları Ve Diğer Düşük Frekanslı Ekipmanlar İçin
Uygun Maliyetli Titreşim İzleme Çözümleri
Soğutma kuleleri günümüzde birçok endüstride üretimin kritik bir parçasıdır. Dişli kutusunun titreşim izlemesi, erken uyarı için sinyaller sağlamak veya titreşim seviyeleri önceden belirlenmiş bir eşiği aştığında kapatma sağlamak için gereklidir. Klasik eski çözüm mekanik anahtarlarının kullanımını içerir. Bu cihazlar bir yay ve mıknatıs konsepti kullanır ve yüksek titreşim sırasında mekanik olarak tetiklenecek şekilde tasarlanmıştır. Özellikle kritik uygulamalarda zorlu soğutma kulesi koşulları nedeniyle mekanik anahtarlarda güvenilirlik bir sorun haline gelir.
Pistonlu Makinelerin İzlenmesi İçin Sensörler
Pistonlu Makineleri Koruma Ve İzlemenin Kendine Özgü Zorlukları İçin Optimize Edilmiştir.
Pistonlu Makine Koruyucuları (RMP) ile beklenmeyen pistonlu sıkıştırma hatalarının önüne geçebilirsiniz. Dönen ekipman üzerinde etkinliği kanıtlanmış durum izleme yöntemleri, pistonlu cihazlarda iyi sonuçlar vermez. RMP, iç parçaların gevşemesinden kaynaklanan etkileri algılar. Darbenin genliğine ve darbenin belirli bir zaman aralığında kaç kez meydana geldiğine bağlı olarak uygun 4-20 mA sinyal sağlanır. Sektör lideri USB Programlama özelliği, RMP'yi herhangi bir pistonlu uygulamada kullanmayı kolaylaştırır. Sorunsuz çalışan makinelerde, pik ivme verilerinin bir trendini oluşturmak için RMP kullanılır.
Petrol & Gaz Kuyuları ve Boru Hatları İçin
İzleme Sensörleri
Petrokimya Ve Doğal Gaz Tedarik Endüstrilerinde Motorları, Pompaları, Kompresörleri Ve Kuyu Başlarını İzlemek İçin Sensörler
Tehlikeli alan kullanımı onaylı sensörler, petrol ve gaz kuyu başlarında, besleme hatlarında, doğal gazla çalışan motorlarda, çok kademeli gaz kompresörlerinde ve tehlikeli ortamlarda çalışan diğer makinelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Piezoelektrik basınç sensörleri, gaz veya sıvı ortamdaki dinamik basınç artışlarını, pulsasyonu ve dalgalanmaları algılama ve izleme yeteneğine sahiptir. Motor basınç sensörleri, motor dengeleme ve emisyon kontrolüne izin vererek, makineler arasında gezdirilebilir veya kalıcı olarak izleme yapabilirler. Titreşim izleme yöntemi ise, makine sağlığını belirlemek, bakım aralıklarını planlamak, arıza süresini azaltmak ve ciddi kayıpları önlemek için oldukça etkilidir.
Hidroelektrik Santrallerin İzlenmesi İçin Sensörler
Titreşim İzleme Ekipmanları ile Türbin Jeneratör Arızalarını Tespit Edebilirsiniz.
Tipik bir hidroelektrik santralinin merkezi türbindir. Su, rezervuardan çıkışa doğru olan akış yolunda cebri borudan geçip, türbin çarkına ulaşır. Su akışı, çark kanatlarının dönmesine neden olarak türbin şaftını döndürür. Türbin şaftı daha sonra jeneratör şaftını çevirerek elektrik üretir. Hidrolik türbinler, tipik olarak 75 ila 1000 rpm yavaş çalışma hızlarında döner. Dalgalı elektrik taleplerini karşılamak için türbinlerin genellikle kısmi yükte çalışması gerekir. Bu kısmi yükleme işlemi, su basıncı titreşimleri, türbülans ve kavitasyon ihtimalini arttırır. Türbin çarkı bileşenleri, bu dalgalanmaların neden olduğu hatalı titreşim nedeniyle yorulmaya ve hasar görmeye eğilimlidir. Türbin çarkı bileşenlerine ek olarak, türbin ve jeneratör milleri ve yatakları da titreşime maruz kalır. Bu titreşimler balanssızlık, yanlış hizalama, yatak yorulması, aşırı yük ve yetersiz yatak yağlaması gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.
Endüstriyel Kriyojenik Uygulamalarda
Titreşim İzleme Sensörleri
Kriyojenik Santrifüj ve Pistonlu Pompalarda Kavitasyon, Devridaim ve Rezonansı Tespit Edebilirsiniz
Tipik olarak -292 ° F (−180 ° C) sıcaklığının altındaki ortamlar kriyojenik ortamlar olarak tanımlanır. Kaynama noktası bu sıcaklığın altında olan ve dolayısıyla kriyojen olarak sınıflandırılan birkaç yaygın endüstriyel gaz (argon, helyum, hidrojen, nitrojen ve oksijen) ve yakıt (sıvı doğal gaz ve sıvı propan gazı) vardır. Bu gazlar ve yakıtlar, sıvı hallerinde soğutucu akışkan olarak çeşitli endüstriyel uygulamalarda taşınır ve kullanılır. Bu nedenle, sıvıları kriyojenik tanklar ve ortasında yüksek vakum bulunan çift duvarlı kaplar arasında başarılı bir şekilde transfer etmek için kriyojenik santrifüj ve pistonlu pompaların kullanılması gerekir.
Bunun nedeni sıvıya olan ısı transferini azaltmaktır. Bu uygulamalar şunları içerir:
• Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) işleme
• Endüstriyel gaz işleme (argon, helyum, hidrojen, nitrojen ve oksijen)
• İlaç üretimi (statin ilaçları, aşılar gibi biyoteknolojik ürünler)
• Dondurulmuş gıda üretimi/depolama